اسلام پاسخ
Search

اگر بلایای طبیعی و گرانی عقوبت است چرا کفار در امانند؟

5/5 - (1 امتیاز)

بسم الله الرحمن الرحیم

عنوان: اگر بلاهای طبیعی و گرانی عقوبت است چرا کفار در امانند؟

گروه ۱۱ : پاسخ های مربوط به موارد دیگر
شماره: ۳
نوع پاسخ: نوشتاری و صوتی
– پاسخ صوتی را در پایین متن دریافت نمایید.
تاریخ ثبت: هجدهم خرداد ماه هزار و چهارصد و یک

سؤال: با توجه به اینکه مطرح میشود مواردی مثل زلزله و سیل و… و گرانی قیمتها ناشی از گناهان است، چرا این اتفاقات و علی الخصوص گرانی قیمتها نسبت به سطح درآمد، در کشورهایی مانند آمریکا و کشورهای اروپایی که گناه و کفر و فسق و فجور در آنها بسیار بیشتر است، بسیار کمتر اتفاق می افتد؟

پاسخ نوشتاری:
پاسخ به این موضوع در لابلای آیات قرآن و فرمایشات اولیاء خداوند با ابعاد مختلف قابل بررسی می باشد؛ که برای درک بهتر بُعد اصلی این پاسخ، ابتدا مثالی را هرچند در سطحی کوچک نسبت به اصل موضوع، ذکر می کنیم.

هنگامی که پزشک حاذقی با دو گروه از مسمومین برخورد می کند که یک گروه آنها سم مهلکی آشامیده اند که مرگشان حتمی است، و گروه دیگر مسمومیتشان خفیف تر بوده و هنوز قابل نجات می باشند؛ گروه اول را به حال خود رها کرده و آنها را نسبت به حرکات و خوردن ها و آشامیدن هایشان آزاد می گذارد، ولی گروه دوم را در معرض انواع معالجات و پرهیزهای سخت قرار می دهد، تا باشد که معالجه شوند.
و در مثالی دیگر، مجرمینی که بعد از اتمام حجت ها، جرم های سنگینی انجام داده اند که عقوبتشان اعدام است را معمولا دیگر تا قبل از اعدام رها می کنند. ولی بزهکارانی که جرمشان سبکتر می باشد و قرار است مجددا به درون جامعه برگردند را در معرض بازجویی ها و عقوبت ها قرار می دهند، تا باشد که دست از تکرار بزهکاری بردارند.

خداوند در آیات پانزدهم تا شانزدهم سورۀ هود در مورد کسانی که اراده و تصمیمشان از اعمالشان پیوسته رسیدن به دنیا و زینت آن است، می فرماید:

« کسانی که پیوسته زندگانی دنیا و زینت آن را می خواهند ما نتیجۀ اعمالشان را در همین دنیا به طور کامل به آنها می دهیم و البته که از برای ایشان در این دنیا چیزی کاسته نمی گردد ایشان کسانی هستند که در آخرت چیزی به جز آتش از برایشان نیست و آنچه را که ساخته اند در آنجا پوچ و ویران می گردد و اعمالی را که انجام می دادند هدر می رود. »

و در آیۀ هجدهم سورۀ اسراء نیز این معنی با عباراتی مقیّد گفته می شود؛ و واضح می شود که گروه هایی از کسانی را که پیوسته بدون اعتناء و ایمان به آخرت زندگی دنیوی را برگزیده اند و در آخرت نصیبی جز آتش ندارند، خداوند در دنیا آنها را بهره مند می کند؛ و اگر اعمال نیکی نیز داشته باشند در همین دنیا به طور کامل نتیجۀ اعمالشان بدون کاستی به آنها داده می شود.

البته این موضوع همانطور که گفتیم دارای ابعاد مختلفی می باشد که شرح آن از حوصلۀ این مختصر خارج است؛ و به این معنی نیست که بلاهای دنیایی و عقوبت های ریشه کن کننده هیچگاه برای کفار و مشرکینی از این قبیل پیش نمی آید.
که به عنوان نمونه من جمله طبق آیات ۴۲ – ۴۵ سورۀ انعام، گروه های نافرمانی که هنوز حجت ها برایشان تمام نشده است بعد از مرحلۀ ارشاد و رساندن پیام های الهی به آنها؛ در مرحلۀ بعد به سختی ها و گرفتاری ها و مصیبت های مالی و جانی گرفته می شوند، باشد که به درگاه خداوند تضرع و توبه نمایند.

ولی طبق فرمایشی که در تفسیر البرهان (ج۶ص۴۲۱) نقل شده است، کسانی که دارای اعتقاد صحیح می باشند و در نهایت به خاطر اعتقاد صحیح شان قرار است اهل بهشت شوند، هرگاه خودشان را به گناهان و ظلم به مردان و زنان مؤمن آغشته نمایند، یکی از مراحل پاک شدن شان دیدن مصیبت ها و سختی های دنیاست.
و بالعکس کسانی که دارای اعتقادات نادرست می باشند و قرار است که به خاطر مخالفت شان با حق اهل عذاب ابدی شوند، هرگاه اعمال خیری انجام دهند، نتیجۀ آن را با بهره مندی و سلامت و وسعت، در همین دنیا می بینند.

و طبق فرمایش امام جعفر صادق علیه السلام در حدیث معروف به توحید مفضل (بحارالانوار ج۳ص۱۲۱)، مواردی از قبیل زلزله و بلاهای جانی و مالی از این قبیل، جهت پند و اندرز و هشدار و دست برداشتن از گناهان است.
و خداوند عزوجل در آیۀ ششم و هفتم سورۀ بقره در مورد کسانی که کفر ورزیدند، به پیامبر خویش هشدار دادن و ندادن به آنها را برابر دانسته، و عذاب عظیم را در مورد آنها اعلام می نماید. ولی همانطور که اشاره کردیم، باز هم طبق نصوص سایر آیات وجه وقوع این قبیل عقوبت ها – از جمله به عنوان تعجیل در عذاب – از برای آنها نیز منتفی نمی باشد.

 

 

دریافت پیوند صوتی

کپی کردن لینک این مقاله

اشتراک گذاری محتوا:

LinkedIn
Telegram
Email
Print

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *